Om Sölvesborg

I Blekinge län finner man orten Sölvesborg. Kommunen grundades den första januari år 1971 och var en sammanslagning av själva Sölvesborgs stad samt Gammeltorps kommun och Mjällby kommun. Antalet invånare uppsteg i kommunen år 2012 till mer än 16 800 och invånarna samsas på en 186 km² stor landyta.

Sölvesborg är en ort med medeltida danska anor som erbjuder allt från fornminnen och storslagen natur till vackra badstränder och bra shopping. De allra flesta förknippar Sölvesborg med halvön Listerlandet, Sweden Rock Festival eller det allsvenska fotbollslaget Mjällby IF.

Halvön Listerlandet är belägen sydost om ortens centrum och är ett populärt utflyktsmål. Hanöbukten samt Sölvesborgsviken avgränsar ön. Listerlandet har sedan länge varit hemvist åt framförallt fiskare och bönder. Än idag finns här många pittoreska fiskelägen. Hörvik, Nogesund och Hällevik är byar som är speciellt associerade med fiskeindustrin. I Hörvik finner man en hel del som är starkt förknippat med fiske såsom ett rökeri och en hamnkrog. I Hällevik finns fina trähus, restauranger, ett fiskemuseum och en fin fritidshamn. Nogesund är en fiskehamn som räknas till en av Sveriges största. Fisket går att spåra ända tillbaka till 1700-talets början i Nogesund och härifrån går det bra att stiga på Hanöfärjan. En halvtimmes båtfärd från Nogesund ligger nämligen ön Hanö. Till ön kommer cirka 30 000 besökare varje år med färjan från Listerlandet. Naturen på Hanö är varierande och det finns spännande grottor att upptäcka samt trevliga stränder och restauranger.

I Sölvesborg kan man även besöka Sveriges största bokskog. Skogen är belägen i naturreservatet Ryssberget som man finner norr om staden. Namnet Ryssberget har inget med Ryssland att göra utan härstammar med största sannolikhet från det danska ordet "Riisbier" som fritt kan översättas till det risskogstäckta berget. Ryssberget ligger hela 150 meter över havet och utgör en bra utkiksplats över kommunen. Förutom massor av naturupplevelser erbjuder Sölvesborg en vacker medeltida stadskärna där det finns en hel del restauranger, butiker och caféer. Är man intresserad av medeltida arkitektur ska man inte missa S:t Nicolai kyrka som finns att beskåda nordväst om stortorget. Den gotiska Kyrkan är Sölvesborgs enda kvarvarande medeltida byggnad och restes förmodligen i slutet av 1200-talet.

Att många förknippar Sölvesborg med Sweden Rock Festival är inte konstigt. Festivalen är med sina omkring 35 000 besökare en av Sveriges största festivaler och är unik i sitt slag men sin inriktning på enbart rockmusik. Detta är en årlig höjdpunkt för många svenska och utländska hårdrockare. Men det tar inte slut där - under sommarmånaderna arrangeras även en stadsfestival i centrala Sölvesborg samt en jazzfestival i Hällevik.